Je baby dragen

Hoe bijzonder en fijn is het om je baby/kindje bij je te kunnen dragen op een veilige manier. Door het dragen verleng je op een natuurlijke wijze de tijd in de baarmoeder. Door je baby of kind te dragen geef je je kind een plek waar het kan leren door nabijheid. Het is heel logisch om onze kinderen te dragen, bovendien zijn er ook een hoop voordelen bekend waarom dragen van je baby gestimuleerd zou moeten worden. Over de hele wereld worden kinderen gedragen, in de tijd van de oermensen was het ondenkbaar een baby ergens neer te leggen, want overal loerde gevaar. In die tijd had men geen andere keus dan een baby of kind met zich mee te dragen. In de loop der jaren heeft ook het dragen in de Europese cultuur een toevlucht genomen. Steeds meer mensen ontdekken hoe fijn en praktisch een draagdoek is.

Onze draagconsulenten kunnen je alles vertellen over het veilig dragen van je kindje en je leren hoe je een draagdoek kan knopen. Je kindje dragen wordt steeds hipper. De draagconsulenten van Baby in Bloei hebben dit zelf kunnen ervaren. Zij hebben een opleiding gevolgd om een ouder/verzorger op een correcte, veilige, verantwoordelijke en leuke manier te kunnen leren dragen. Deze informatie willen we graag overdragen aan jullie.

Voordelen van dragen

Na negen maanden warmte, beweging en constant contact in de buik vormt de geboorte een enorme overgang. Het dragen brengt de baby terug naar hun veilige plek net als in de baarmoeder. Dit zijn de voordelen van het dragen:

  • Huid op huidcontact.
  • Biedt veiligheid en vertrouwen.
  • Biedt geborgenheid.
  • Zorgt voor hechting.
  • Stimuleert de ontwikkeling.

Meer over deze voordelen kun je lezen in onze FAQ

Onze arrangementen

WhatsApp Image 2021 02 16 at 17.40.35

Veilig je baby of kind dragen

Inmiddels is het je duidelijk geworden dat het dragen van je baby veel voordelen heeft en ook handig kan zijn. Het is allemaal leuk zo’n draagdoek, maar hoe knoop je deze en wat past er nu echt bij mij? Zit hij/zij wel echt goed ? Is het wel veilig wat ik doe ? Kan hij/zij nog wel ademen? Wij begrijpen dat er veel vragen zijn en kunnen jullie hierbij helpen. Het is namelijk logisch dat je het spannend vindt om die prachtige lange doek te knopen met je baby erin.

Bij Baby in Bloei gaan we jullie dit leren, eerst met een babypop en daarna met jullie eigen baby. We luisteren naar jouw wensen en verwachtingen. Je krijgt uitleg over de verschillende mogelijkheden om te dragen, passend bij de leeftijd van jouw baby en de fysieke mogelijkheden.

Het belangrijkste is dat je ergonomisch draagt. Dit houdt in dat de knietjes opgetrokken zijn tot navelhoogte, het ruggetje bol en beentjes naar buiten geopend.

WhatsApp Image 2021 09 27 at 22.05.25

Veelgestelde vragen

Wat is het voordeel van huid op huid contact?

Na negen maanden warmte, beweging en constant contact in de buik vormt de geboorte een enorme overgang. Baby’s hebben veel behoefte aan intiem contact met de ouders. Het dragen brengt de baby terug naar hun veilige plek net als in de baarmoeder. Dit helpt je baby bij het reguleren van zijn/haar hartslag, ademhaling, suikerspiegel en temperatuur. Tijdens het dragen op je buik hoort je baby je hartslag en je ademhaling en voelt het je bewegingen. Dit heeft een kalmerend effect op je baby net als de periode in je baarmoeder. Tijdens het dragen komt je baby tot rust en voelt zich veilig. Bovendien zie je je baby zichtbaar genieten van dit directe lichamelijke contact.

Het huid op huid contact zorgt voor de productie van oxytocine, ( liefdeshormoon) wanneer je borstvoeding geeft wordt de productie hierdoor gestimuleerd.

Waarom biedt dragen veiligheid en vertrouwen

Vanuit een veilige positie kan je baby samen met jou de wereld ontdekken en de prikkels om zich heen verwerken. Dit geeft je baby een enorm gevoel van veiligheid voor de toekomst. Je baby is dicht bij jou, en daardoor ook ontspannen. Door je baby dichtbij je te dragen komt de ouder- kind- verbinding vroeg tot stand. Dit geeft stabiliteit en draagt bij aan de emotionele ontwikkeling.

Waarom biedt dragen geborgenheid

Baby’s die veel huilen, last van krampjes of reflux klachten hebben, zijn erg gebaat bij het dragen. Dragen zorgt ervoor dat de stress van een huilende baby vermindert door dichtbij de ouders te zijn. Bij krampjes en reflux geeft dragen verlichting omdat je baby rechtop, met de knietjes omhoog en buik tegen buik bij je is. Door te dragen kun je je baby lange tijd bij je houden, maar heb je toch je handen vrij.

Waarom zorgt dragen voor hechting?

Zowel voor de moeder maar ook voor de vader is ergonomische dragen erg fijn! Het dragen van je baby bevordert de interactie tussen ouder en baby en zorgt daarmee voor een goede hechting. Hechting is belangrijk voor een goede relatie met ouders en later ook met andere mensen. Een baby die veilig is gehecht zal later meer zelfvertrouwen hebben, makkelijker zelf loslaten en de wereld gaan verkennen.

Hoe stimuleert dragen de ontwikkeling?

Je baby dragen stimuleert de lichamelijke ontwikkeling, maar ook de ontwikkeling van de hersenen. Door alle bewegingen en aanrakingen wordt een goede ontwikkeling van de fijne en grove motoriek bevordert. Je baby zit veilig bij jou in de draagdoek of drager en kijkt en luistert. Dit stimuleert de taalontwikkeling en sociale ontwikkeling. Daarnaast kan je baby volop voelen, aaien, grijpen en knijpen. Ook worden de spieren en gewrichten van je kindje tijdens het dragen gestimuleerd.

Ik wil mijn baby dragen en hoe ga ik dat aanpakken?

Wat leuk, je wilt je baby gaan dragen! Dan ben je bij Iamo Baby in Bloei aan het juiste adres. Door een afspraak te maken met een van onze draagconsulenten worden al je vragen beantwoord. Onze consulenten kunnen je helpen met het maken van de keuze welke draagdoek, bijvoorbeeld geweven of rekbaar. We gaan tijdens het consult kijken wat goed bij jou past. Het belangrijkste is dat je ergonomisch draagt. Dit houdt in dat de knietjes opgetrokken zijn tot navelhoogte, het ruggetje bol en beentjes naar buiten geopend.

Hoe maak ik een afspraak?

Voor het boeken van een consult kun je contact opnemen met Iamo Baby in Bloei telefoonnummer 06 19797079

Het aanvragen van informatie over een consult is altijd vrijblijvend. Voorafgaand aan een consult vragen wij jullie een intakeformulier in te vullen, zodat we gericht jullie wensen weten en wat jullie verwachtingen zijn.

Wat kost een draagconsult?

Er zijn verschillende consulten, zie de arrangementen.  In sommige situaties kan het zijn dat er meer tijd nodig is, in dat geval ontvangt u een offerte op maat, of spreken we samen een uurtarief af.

Wie kunnen er allemaal dragen?

Een draagconsult is voor iedereen interessant. Bijvoorbeeld voor iemand die zwanger en nieuwsgierig is. Voor mensen die al een kindje hebben en willen gaan dragen, mensen die een doek gekocht hebben en er niet helemaal uitkomen hoe het nou werkt en zelfvertrouwen hierin zoeken. Misschien draag jij al uitstekend op de buik, maar wil je nu weleens op de rug leren dragen, ook dan is een consult zeer aan te bevelen. Een consult is zeker niet alleen voor onervaren geïnteresseerde, een consult kan ook voor de ervaren drager heel veel betekenen!

Wie zijn de draagconsulenten bij Iamo Baby in Bloei?

Ivonne Bouthoorn en Sanne Schrijber hebben de opleiding Draagconsulent succesvol afgrond. Ivonne en Sanne leren jullie de voordelen en vaardigheden over het dragen en het knopen.

Waar geven jullie draagconsulten?

De consulten geven wij voornamelijk in het Westland. Er kan voor gekozen worden om een thuisconsult te doen. Daarnaast bieden wij ook consulten aan bij Iamo Baby in Bloei.

Is dragen moeilijk?

Alles voor de eerste keer leren is moeilijk, denk maar aan de eerste keer dat je je veters ging leren knopen. Iedereen kan het knopen en dragen leren, zeker met goede en geduldige uitleg die je bij Iamo Baby in Bloei krijgt. Wil je advies op maat, kies dan voor een draagconsult. Tijdens een draagconsult kun je verschillende draagdoeken of babydragers proberen onder begeleiding van een draagconsulent. Geef jezelf de tijd om het dragen te leren. We weten zeker dat je van het resultaat zal genieten.

Is het dragen zwaar?

Je baby dragen los op je arm kost vaak veel energie en is snel zwaar voor je lichaam. Het zwaartepunt ligt van je af. Doordat je baby beweegt en wiebelt wordt het dragen van je baby zwaar en vermoeiend.  Door je baby in een goede draagdoek of ergonomische drager op de juiste manier te dragen, voelt het helemaal niet zwaar aan. Bovendien heb je je baby dicht bij je. Het gewicht van je baby wordt over je lichaam verdeeld, wat het juist minder zwaar en vermoeiend maakt om je baby te dragen.

Vanaf en tot welke leeftijd kan ik mijn baby dragen?

Je kunt je baby met een draagdoek al vanaf de geboorte dragen. Je kunt doorgaan met dragen van je kindje, zolang jij en je kindje dat prettig vinden. Sommige moeders dragen hun kindje zelfs nog af en toe als ze peuter zijn.

Als je kindje groter is zal de manier waarop je hem/haar draagt veranderen. In het begin zul je je baby vooral in de kikkerhouding rechtop tegen je borst bij je dragen. Afhankelijk van je draagervaring en zelfvertrouwen, kun je eventueel ook gaan rugdragen. Bij een groter kindje kun je voor een kort stukje dragen ook heel handig een ringsling gebruiken.

Kan ik ook dragen met rug en bekkenpijn?

Als je fysieke klachten hebt is het dragen is het dragen van je baby op je arm soms een zware belasting. Met een draagdoek of draagzak gebruik je je hele romp om je kindje te dragen. Het zwaartepunt ligt dicht bij je eigen zwaartepunt, waardoor het minder belastend is om zo je kindje te dragen. Wel is het belangrijk dat je symmetrisch draagt met respect voor je eigen belastbaarheid en rust.

Als je je kindje vanaf de geboorte draagt, ontwikkelen je (rug)spieren en uithoudingsvermogen met het groter worden van je kindje mee. Je wordt sterker, wat juist heel positief kan werken tegen rug- of bekkenproblemen.

Welke draagdoeken hebben jullie?

Lange geweven draagdoek

De lange geweven draagdoek geeft je de meeste mogelijkheden tot ergonomisch buik-, rug- of heupdragen. Hij is veelzijdig, comfortabel, zacht, tegelijkertijd heel stevig en draagkrachtig.
Je kunt deze draagdoeken gebruiken vanaf de geboorte tot in de peuter- of kleutertijd.
De wat langere geweven draagdoeken geven je net wat meer knoopmogelijkheden, de lengte varieert van 3,20 meter tot langer dan 5 meter. De meest gebruikte lengte is 4,60 m.
Geweven draagdoeken rekken niet in de lengte of breedte, maar hebben wel diagonale rek door de speciale kruiskeper of jacquard weving. Hierdoor kan de draagdoek zich mooi vormen om je lichaam en je kindje. 
Het knopen en gebruiken van een lange geweven draagdoek vraagt iets meer oefening dan een tricotdoek. 

Rekbare of tricot draagdoek

Draagdoeken van tricot zijn heerlijk zacht, rekbaar en elastisch en kun je gebruiken om je baby vanaf de geboorte bij je te dragen.
Afhankelijk van de maat en merk draagdoek zijn ze 4,5 tot 6 meter lang en 50-70 cm breed. Per merk zijn er grote verschillen in rekbaarheid en elasticiteit van de draagdoek. Hoe meer een draagdoek rekt, hoe strakker je draagdoek van te voren geknoopt moet worden.
Tricot draagdoeken zijn ideale draagdoeken voor beginnende dragers, maar ook comfortabel als je al meer ervaren bent. Door de rekbare stof zijn deze draagdoeken minder geschikt voor grotere kinderen en ongeschikt voor rugdragen.

Ringsling

Een kortere variant van de lange geweven doek, tussen twee en drie meter, kun je gebruiken voor asymmetrisch dragen over één schouder waarbij je kindje op je heup zit. De stof kan speciale draagdoekstof zijn, maar ook dunne katoenen stof wordt wel gebruikt.  Het voordeel van deze manier van dragen is dat je heel snel klaar bent met knopen. Door het niet symmetrisch dragen is het vaak wat minder comfortabel als je lang draagt. Je kunt de draagdoek makkelijk mee nemen onderweg en je kindje kan er snel in of uit. Fijn en praktisch voor het dragen van jonge baby's, ideaal bij oudere kinderen die zelf al stukjes lopen.

Meer informatie?

Heb je na het lezen nog andere vragen voor ons? Neem dan contact met ons op