Lange geweven draagdoek

De lange geweven draagdoek geeft je de meeste mogelijkheden tot ergonomisch buik-, rug- of heupdragen. Hij is veelzijdig, comfortabel, zacht, tegelijkertijd heel stevig en draagkrachtig.
Je kunt deze draagdoeken gebruiken vanaf de geboorte tot in de peuter- of kleutertijd.
De wat langere geweven draagdoeken geven je net wat meer knoopmogelijkheden, de lengte varieert van 3,20 meter tot langer dan 5 meter. De meest gebruikte lengte is 4,60 m.
Geweven draagdoeken rekken niet in de lengte of breedte, maar hebben wel diagonale rek door de speciale kruiskeper of jacquard weving. Hierdoor kan de draagdoek zich mooi vormen om je lichaam en je kindje. 
Het knopen en gebruiken van een lange geweven draagdoek vraagt iets meer oefening dan een tricotdoek. 

Rekbare of tricot draagdoek

Draagdoeken van tricot zijn heerlijk zacht, rekbaar en elastisch en kun je gebruiken om je baby vanaf de geboorte bij je te dragen.
Afhankelijk van de maat en merk draagdoek zijn ze 4,5 tot 6 meter lang en 50-70 cm breed. Per merk zijn er grote verschillen in rekbaarheid en elasticiteit van de draagdoek. Hoe meer een draagdoek rekt, hoe strakker je draagdoek van te voren geknoopt moet worden.
Tricot draagdoeken zijn ideale draagdoeken voor beginnende dragers, maar ook comfortabel als je al meer ervaren bent. Door de rekbare stof zijn deze draagdoeken minder geschikt voor grotere kinderen en ongeschikt voor rugdragen.

Ringsling

Een kortere variant van de lange geweven doek, tussen twee en drie meter, kun je gebruiken voor asymmetrisch dragen over één schouder waarbij je kindje op je heup zit. De stof kan speciale draagdoekstof zijn, maar ook dunne katoenen stof wordt wel gebruikt.  Het voordeel van deze manier van dragen is dat je heel snel klaar bent met knopen. Door het niet symmetrisch dragen is het vaak wat minder comfortabel als je lang draagt. Je kunt de draagdoek makkelijk mee nemen onderweg en je kindje kan er snel in of uit. Fijn en praktisch voor het dragen van jonge baby's, ideaal bij oudere kinderen die zelf al stukjes lopen.